21 absolutnie nieocenione kuchenne lifehacki, które zna niewiele osób


Zobacz najbardziej nieocenione kuchenne lifehacki, które pomogą ci pracować w kuchni. Sprawdź, których z nich jeszcze nie znałeś!

Lifehacki dotyczące gotowania:



1. Jak szybko usunąć nasiona z warzyw

Aby szybko usunąć nasiona z dyń lub cukinii, użyj łyżki do lodów. Jego ostra krawędź z łatwością usuwa ziarno z warzyw. Można jej również użyć do przygotowania niezwykłej sałatki.

2. Jak usunąć nadmiar tłuszczu z gotowanego jedzenia.

Jeśli przygotowana potrawa okazuje się być nieoczekiwanie bogata w tłuszcz, możesz łatwo usunąć nadmiar tłuszczu za pomocą kilku kostek lodu i papierowego ręcznika. Zawiń lód w ręcznik i połóż go na wierzchu jedzenia. Lód będzie działał jak magnes, wciągając do niego pływający tłuszcz, aby zastygać.



3. Użyj folii jako profesjonalnego szefa kuchni

Czy twoja plastikowa folia rozciąga się nierównomiernie i zgrywa? Przechowuj go w lodówce, tak jak robią to profesjonalni kucharze. Zimna folia do żywności zachowuje się lepiej, mniej się klei i rozdziera, co prowadzi do mniejszego poczucia irytacji.

4. Łatwo obieramy owoce cytrusowe

Czy obieranie pomarańczy, cytryn czy mandarynek jest zbyt wielkim wysiłkiem? Nie chcesz zrujnować manicure, łupiąc w twardą, grubą skórkę? Trzymaj je w kuchence mikrofalowej przez 20 sekund i znacznie łatwiej będzie oddzielić te owoce od ich opakowań.



5. Ułatw sobie obieranie gotowanych jajek

Dodaj wodę sodową lub ocet do wody, w której gotujesz jajka. Substancje te dostają się do skorupki i ułatwiają ich oderwanie.

6. Jak wycisnąć więcej soku z owoców cytrusowych

Aby wycisnąć ostatnie krople z cytryny, najpierw schłódź owoce w lodówce, a następnie zapipuj w kuchence mikrofalowej na 15-20 sekund.



7. Jak zetrzeć miękki ser przy mniejszym bałaganie

Wrzuć do zamrażarki na pół godziny przed rozdrobnieniem. Ser twardnieje i nie przykleja się do tarki. Łatwiej jest też posypać.

8. Jak ciąć cebule bez łez

Pomoże ci tu również zamrażarka. Umieścić cebulę na 30 minut przed rozdrabnianiem. Pamiętaj, że warto to robić tylko wtedy, gdy masz ochotę ugotować cebulę; nie poddawaj ich takiemu zabiegowi, jeśli chcesz zrobić z nimi sałatkę lub stracą swój kryzys.


9. Sprytny sposób na gotowanie makaronu

Jeśli nie chcesz, aby kocioł się zagotował, gdy go nie doglądasz, połóż na nim drewnianą łyżkę lub mieszadło. Drewno powstrzyma pianę przed przekroczeniem krawędzi.

10. Jak upiec całego kurczaka

Kiedy pieczesz kurczaka (lub innego ptaka) w całości, połóż go na piersi, ponieważ pierś zawiera większość mięsa; jeśli położysz pierś najbliżej źródła ciepła, tym szybciej będzie gotować.



11. Papier pergaminowy do babeczek

Jeśli nie masz specjalnych foremek na babeczki, zamiast tego użyj papieru pergaminowego. Ta metoda ma dodatkową zaletę polegającą na wytwarzaniu niestandardowych babeczek, które wyglądają znacznie ciekawiej.

12. Właściwy sposób na rozgrzanie upieczonych produktów

Podczas podgrzewania pizzy lub innych upieczonych produktów w kuchence mikrofalowej, umieść obok niej filiżankę wody. Wilgoć powstrzyma wysychanie ciasta i zachowuje chrupiącą skorupkę.



13. Dokonywanie perfekcyjnych jajek na miękko

Rozbij jajka na patelnię, tak jakbyś je usmażył, ale zamiast oleju roślinnego zalej trochę wody, a następnie umieść patelnię na palniku. W rezultacie otrzymasz doskonałe jajka z płynnym żółtkiem.

Storage Hacks
1. Jak zachować zioła do gotowania

Jeśli zamrażasz zioła w tacy z kostkami lodu, ich zawartość witamin jest zachowywana. Spróbuj zamrozić je w wodzie lub oliwie z oliwek.


2. Właściwy sposób przechowywania orzechów łuskanych

Zamroź orzechy w skorupce, aby zachować ich właściwości odżywcze, smak i aromat. Zapakuj je do zamkniętych pojemników przed umieszczeniem ich w zamrażarce. Nie warto najpierw piec jądra, bo inaczej nic im nie pomoże. Orzechy muszą być surowe i nieprzetworzone. Orzechy utrzymywane w ten sposób nie zyskują gorzkiego posmaku orzechów, które przez jakiś czas przebywały w temperaturze pokojowej.

Czyszczenie
1. Właściwy sposób czyszczenia żeliwnej patelni

Aby nie dopuścić do korodowania żeliwnej patelni, należy unikać mycia jej zwykłym płynem do mycia naczyń. Zamiast tego użyj soli kuchennej. Metoda ta usunie również z patelni uporczywe zapachy z przypraw używanych podczas gotowania.

2. Jak pozbyć się rąk nieprzyjemnych zapachów

Aby usunąć uparty zapach czosnku lub cebuli z rąk, użyj soli kuchennej lub cytryny. Wystarczy je wetrzeć w dłonie i spłukać wodą.


3. Jak zwrócić metalowe naczynia kuchenne do poprzedniego blasku

Aby przywrócić połysk sztućcom ze stali nierdzewnej, umyj je w mieszaninie octu i wody. Jeśli nie ma części metalowych, można uzyskać lepszy efekt przez moczenie przez noc w tej samej mieszaninie.

4. Przywracanie do życia drewnianych łyżek

Z biegiem czasu drewniane łyżki i szpatułki tracą swój wygląd i przynoszą nieprzyjemny zapach. Wydaje się, że jedyną rzeczą do zrobienia jest ich wyrzucenie. Jeśli jednak nie chcesz rozstawać się ze swoim ulubionym pomocnikiem kuchennym, istnieje wyjście. Ugotuj drewniane łyżki na czystej wodzie i pozostaw je do wyschnięcia na słońcu. To usunie nieprzyjemne zapachy i nada im nowego życia.



5. Właściwy sposób na czyszczenie drewnianych desek do krojenia

Aby usunąć zapachy i resztki jedzenia z drewnianych desek do siekania, potrzyj je gruboziarnistą solą i pozostaw na 10-15 minut. Następnie wytrzyj pół cytryny i wysusz. Ta procedura gwarantuje pozbycie się nieprzyjemnych zapachów.

7. Jak zachować czyste przepisy

Kiedy gotujemy, często używamy książki kucharskiej lub własnych notatek. Może być nieco trudniej umieścić książkę na blacie otwartym na prawej stronie, nie zostawiając jej spryskaną i poplamioną. Aby zabezpieczyć książki kucharskie przed tym losem, użyj zwykłego wieszaka do spodni, aby otworzyć książkę na pożądanej stronie i zawiesić ją na powierzchni roboczej, gdzie będzie ona całkiem bezpieczna.


21 absolutnie nieocenione kuchenne lifehacki, które zna niewiele osób

Nie ma takiego spania!

Nie zrobiłeś nic przez ostatnie 2 minuty. Zamknij to okno albo obczaj najciekawsze posty.