Najdziwniejsze posiłki wprost uwielbiane w Japonii. Odważyłbyś się to zjeść?


Chciałbyś kiedyś odwiedzić Japonię? Musisz być przygotowany na różne dziwne produkty, które Japończycy uwielbiają! Zjadłbyś to?



Tarty Japoński Mountain Yam

Tarty japoński Yam, zwany także yamaimo, jest jednym z najbardziej śliskich i śliskich produktów w Japonii. Ludzie zazwyczaj jedzą to na surowo w zupie z makaronem soba; Mówi się, że jest tak ślisko, że po prostu wślizguje się do gardła. Został on nawet nazwany “węgorzem górskim” ze względu na jego śliskość.



Torigai

Torigai, znany również jako Japanese Cockle, jest często używany do przyrządzania sushi. Ma gorzki smak ukryty pod słodkim zapachem. Jednym z istotnych wyzwań, które należy spełnić, jest to, że musi być serwowana świeżo.



Uni

Pierwotnie pojawiające się w barach sushi, Uni stał się ulubionym produktem wśród smakoszy i japońskich szefów kuchni, którzy umieścili je na kanapkach i makaronach. Czym jest Uni? Cóż, to po japońsku “gonady jeżowca”.





Habushu

Habushu jest szczególnie mocnym napojem. Czemu? Wymaga zanurzenia jadowitej żmii w alkoholu. Wiele piwowarów nawet zostawia węża w słoju, w którym został zanurzony. Nie musisz się martwić o jad; alkohol sprawia, że jest obojętny.





Umibudo

W tłumaczeniu jako “winogrona morskie” Umibudo to wodorosty znalezione na zachodnim Pacyfiku od Wietnamu po Okinawę. Ma małe zielone bąbelki, które pękają, gdy się w nie wgryza, uwalniając smak soli w ustach.





Chirimen Jako

Z daleka Chirimen Jak może wyglądać jak maleńki makaron lub ryż, ale w rzeczywistości są to maleńkie białe sardynki. Zwykle są wysuszone i zjedzone, ale jeśli są gotowane w słonej wodzie, nazywają się “Kamaage Shirasu”.

Yuba

Yuba jest podobna do tofu. Po ugotowaniu się mleka sojowego, pozostałość pobiera się i przekształca w rodzaj skóry. Skórę nazywa się Yuba i podobnie jak tofu, jej smak nie jest zbyt intensywny.





Ikura

Oferując dużą ilość kwasów tłuszczowych Omega-3, Ikura uważana jest za przysmak w Japonii i na całym świecie. Zasadniczo jest to czerwony kawior z łososia.





Shirouo no Odorigui

Większość ludzi chce, aby ich jedzenie padło zanim je zje, ale nie dotyczy to tych, którzy lubią Shirouo no Odorigui. “Shirouo” jest rodzajem małej przezroczystej ryby, a “Odorigui” jest z grubsza tłumaczone na “tańcząc podczas jedzenia”. Podaje się je z przepiórczym jajem, które wbijasz do miski z dodatkiem octu. A potem, bon appétit.





Basashi

Miłośnicy koni mogą chcieć trzymać się z daleka od Basashi lub każdego, kto nie może znieść surowego mięsa. Zgadza się, Basashi to surowe mięso końskie. Zwykle podaje się go na zimno i można go zanurzyć w sosie sojowym lub japońskim chrzanem.





Shiokara

Zwykle Shiokara, serwowana jako przekąska, to maleńkie kawałki solonej i sfermentowanej kałamarnicy, które są marynowane we własnych wnętrznościach. Jeśli zastanawiasz się, jakie są narządów wewnętrznych, powiemy ci. To wnętrzności stwora.





Dancing Squid

Jedna z potraw serwowanych w Japonii polega na umieszczeniu małej kałamarnicy na misce ryżowej. Kiedy szef kuchni wylewa sosem sojowym na kałamarnicę, wydaje się, że kałamarnica wraca do życia i zaczyna tańczyć. Oczywiście nie jest to wskrzeszona kalmara, ale reakcja wywołana przez chlorek sodu w sosie sojowym.





Inago no Tsukudani

Jako popołudniowa przekąska Japończycy lubią Inago no Tsukudani lub ryżowe koniki polne gotowane w sosie sojowym. Jedzenie owadów jest bardzo powszechne w Japonii, a inne owady, które jedzą to larwy pszczół, gigantyczne pluskwy i mrówki.




Nankotsu

Nankotsu oznacza “chrząstkę kurczaka” i jest właściwie oddzielnym artykułem spożywczym dla Japończyków. No wiesz, zamiast tego, czego się pozbywasz, kiedy jesz skrzydełko kurczaka w KFC.

Takoyaki

Popularnym jedzeniem na ulicach Osaki jest Takoyaki, znany również jako Kulki Ośmiornicy. Nazywa się je również Octopus Dumplings i smażone z pałką i podawane z sosem takoyaki.




Zaru Soba

Ostatnią rzeczą, jakiej pragnie każdy, jest miska z zimnym makaronem, z wyjątkiem oczywiście Japończyków. Zimny ​​makaron soba jest powszechnie podawanym daniem z zieloną cebulą i wasabi i jest uważany za orzeźwiający w upalny dzień.




Nattō

Nattō to lepka, a raczej śmierdząca, soja, którą Japończycy fermentują. Jest sfermentowany w słomie ryżowej i wygląda na coś lepkiego. Pomimo wielu korzyści zdrowotnych, niewielu ludzi poza Japonią lubi to.




Hachinoko

Pamiętasz, kiedy mówiliśmy, że ludzie lubią jeść owady w Japonii? Cóż, Hachinoko, jeden z ich przysmaków, to małe pszczoły. Podobno smakują bardzo słodko i pasują do zwykłych krakersów.




Zazamushi

Zazamushi to zabawna nazwa, którą Japończycy podają dla grupy larw żyjących na dnie rzeki. To naprawdę może być dowolny rodzaj larw owadów. I lepiej uwierz, że jedzą.


Najdziwniejsze posiłki wprost uwielbiane w Japonii. Odważyłbyś się to zjeść?

Nie ma takiego spania!

Nie zrobiłeś nic przez ostatnie 2 minuty. Zamknij to okno albo obczaj najciekawsze posty.